Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek po wegiersku z sosem grzybowym

Placek po wegiersku z sosem grzybowym

Autor: bozka44

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2268

Dodano: 24.02.2013

Odsłon: 7967

Bardzo, bardzo smaczne i pozywne.

Składniki

  • ziemniaki, ok. 70 dag
  • cebula, 2 duze
  • jajka, 2-3 szt.
  • olej, do smazenia plackow
  • mieso wieprzowe, karkowka, szynka, inne, 0,5 kg
  • przyprawy: Kucharek, pieprz, papryka slodka, Maggi,
  • susz.kolendra, susz.pietruszka,jarzynka suszona w kawalkach
  • takze czosnek
  • paczuszka sosu mysliwskiego Knorra
  • Kostka sosu ciemnego do pieczeni
  • puszka pieczarek lub grzybow lesnych o neutralnym smaku
  • smietanka kremowka slodka 33%, 100gram
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PLACKI: ziemniaczki obieramy, scieramy na bardzo drobnej tarce, 1 duza cebule takze, przyprawiamy sola i pieprzem, dodajemy pol lyzeczki cukru, 2-3 jajek oraz 2duze lyzki maki (zwyklej). calosc dokladnie mieszamy i smazymy na oleju w formie duzych plackow, prawie na cala patelnie. 1 placek dla 1 osoby. Nalezy zrobic to jednak w takim czasie, aby gotowe placki byly gorace, jak juz bedziemy mieli gotowe miesko.

  2. Przygotowuje cos w formie gulaszu z miesa wieprzowego. Dla mnie zawsze najlepsza jest karkowka, gdyz jest ona soczysta i szybko sie dusi. Najlepiej w szybkowarze. Wrzucamy mieso, 1 duza cebule pokrojona w piorka, 1 lyzke oleju, Kucharek, pieprz, papryka slodka w proszku,kolendra, suszona pietruszka, jarzynka suszona, takze czosnek (4zabki) tylko pokrojony. Oczywiscie takze Maggi, ktora zawsze nadaje wspanialy posmak lubczyku. Podlewamy szklanka wody, zamykamy szybkowar i od momentu gdy bedzie on mocno gwizdal na piecu, za pol godzinki mieso powinno byc gotowe. Otwieramy szybkowar, jesli jest za duzo sosu, to jeszcze odparowujemy, potem zageszczamy przy pomocy zasmazki (na malej patelni smazymy 1 lyzke margaryny plus lyzke maki) - i gotowe.

  3. SOS: postepujemy wg przepisu z opakowania sosu mysliwskiego Knorra, dodajemy mala kostke sosu pieczeniowego ciemnego, po ugotowaniu dodajemy grzybki i jeszcze troche gotujemy, zdejmujemy z ognia i zalewamy smietanka. Gotowe. Taki sos do zrobienia na szybko. Jesli jest sezon, mozna sie pokusic o dobry sos ze swiezych podgrzybkow :-))

  4. Na rozlozonym placku, na polowie kladziemy mieso z sosem, placek zawijamy i druga polowa przykrywamy. Obficie polewamy sosem grzybowym. Do tego zestawu konieczna bedzie salatka, najlepiej z dodatkiem papryki, z zalewy octowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 25 lutego 2013 Bardzo fajny przepis i zdjecie zachęcające do jedzenia.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń