Do góry

Desery Przepis na:

Placek pomarańczowy na kruchym spodzie

Placek pomarańczowy na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Placek pomarańczowy na kruchym spodzie"

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 4 szkl. nektaru pomarańczowego
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kruchy spód: mąkę posiekaj z masłem oraz cukrem. Kiedy powstaną grudki, dodaj skórkę cytrynową, 2 żółtka, sól i kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć ciasto.

  2. Blachę z wysokim brzegiem wyłóż pergaminem. Spód i brzegi formy wylep ciastem. Włóż je na 20 minut do lodówki. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz 30 minut. Wystudź.

  3. Masa: proszek budyniowy połącz z pozostałymi 2 żółtkami oraz szklanką nektaru pomarańczowego. Resztę nektaru zagotuj. Wlej rozmieszany budyń.

  4. Gotuj jeszcze minutę, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wyłóż ją na upieczony kruchy spód. Wyrównaj. Wstaw na 5–6 godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń