Do góry

Desery Przepis na:

Placek puchatek - bardzo łatwy, bez ucierania

Placek puchatek - bardzo łatwy, bez ucierania

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11044

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Placek puchatek - bardzo łatwy, bez ucierania"

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sól
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 50 dag śliwek
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 60 minut • Porcja 225 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji

  2. Masło lub margarynę rozpuść w garnku. Dodaj cukier i mleko, zagotuj, mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia (płyn może się rozwarstwiać).

  3. Do jeszcze ciepłego tłuszczu z mlekiem i cukrem wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodaj cztery żółtka i zmiksuj. Ciasto powinno mieć lepką kon systencję i być trochę gęściejsze niż ciasto na naleśniki. Następnie białka ze szczyptą soli ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem.

  4. Śliwki umyj, osusz, przekrój wzdłuż na połówki i usuń pestki. Leciutko oprósz je mąką.

  5. Wylej ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Równomiernie rozłóż śliwki na cieście (podczas pieczenia większość z nich wpadnie do środka ciasta). Piecz około 40-45 minut w temperaturze 175°C, aż do efektu tzw. suchego patyczka.

  6. Upieczone potrzymaj chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i dopiero wyjmij. Jeszcze gorące oprósz przez sitko cukrem pudrem.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń