Do góry

Desery Przepis na:

Placek "HERBACIANY"

Placek HERBACIANY

Autor: tolerancja

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1722

Dodano: 14.02.2011

Odsłon: 8442

JEST PYSZNY , PUSZYSTY , SZYBKIE CIASTO DLA LENIUCHÓW

Składniki

  • 1 szkl. herbaty mocnej
  • 1 szkl. miodu sztucznego
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 4 jajka (żółtka do ciasta , z białek ubic pianę )
  • 1 cukier waniliowy
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przed zabraniem się za ciasto trzeba zaparzyc mocną herbatę tzn.wsypac do szkl, 1/3 herbaty takiej w granulkach nie expresowej i zalac do pełna szklanki przegotowaną wodą . Odstawic żeby się mocno zaparzyła i wystygła .

  2. Na poczatek ubic piane z białek i odstawic na chwile

  3. Zółtka ucieramy z cukrem , dodajemy miód , olej , dowoli cały czas mieszając ciasto wlewamy po troszce przecedzoną przez sitko zimna herbatę , następnie sypiemy mąke wymieszaną wcześniej z sodą , potem cukier waniliowy i na końcu delikatnie mieszając dodajemy ubite białka , wszystko dokładnie łaczymy , wylewamy na dużą blachę i pieczemy w 200 stopni przez ok, 45 min

  4. Ja akurat przełożyłam dżemem wiśniowym , ale można również zrobic masę budyniową lub wg własnego uznania , sam bez dodatków też jest pyszny

  5. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolerancja 01 kwietnia 2011 Bardzo się ciesze ze smakował . pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ask12 31 marca 2011 ja też zrobiłam z miodem naturalnym wyszedł świetnie ,górę ciasta polałam polewą z białej i ciemnej czekolady - bardzo dobre ciasto.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gufusia 21 lutego 2011 zrobiłam to ciasto z miodem naturalnym, na niedzielę,przełożyłam karpatką w 5 minut+rozpuszczona w 200 ml wody galaretka pomarańczowa,musiałam chronić kawałek,bo obiecałam w pracy,że przyniosę na spróbowanie.Jest pyszny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 19 lutego 2011 tonic 1984 a zrobiłaś wszystko tak jak w przepisie ? mnie zawsze wychodzi , tam nie ma nic co by mogło się nie udac , nie przejmuj się nastepnym razem pójdzie lepiej . Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

toxic_1984 19 lutego 2011 coś mi nie poszło, wyszedł wielgachny zakalec buuuuu, chyba wrócę do ciast z cukierni, marna zemnie kucharka
:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gufusia 17 lutego 2011 A co, prawdziwy miód to gorszy i kruchości nie nada? To nie jest przepis na kruche ciasto-zauważyłeś Harry ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gufusia 16 lutego 2011 nie dodajcie sztucznego miodu,to cukier z aromatem,na pewno będzie smaczniej i zdrowiej z prawdziwym miodem,przepis super,z herbatą-ciekawy-do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amelia1204 15 lutego 2011 Uwielbiam takie proste placki!!! Na pewno wypróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 15 lutego 2011 Jest słodki , moznaby było dac mniej np o,5 szkl. cukru , ja nigdy nie dawałam innego miodu więc nie wiem czy bedzie taki sam ale cóz moze warto poeksperymentowac , zresztą wydaje mi sie że ciasto na ogół powinno by słodkie ''

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń