Do góry

Desery Przepis na:

Placek rabarbarowy z kruszonką

Placek rabarbarowy z kruszonką

Autor: gola2

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 472

Dodano: 27.05.2010

Odsłon: 6802

Rabarbar można zastąpić wiśniami ,śliwkami lub innymi owocami.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do 30 dag mąki dodać dobrze ochłodzoną margarynę, 8 łyżek cukru i dokładnie posiekać nożem tak aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu.

  2. Następnie dodać do ciasta żółtka ,całe jajko , cukier waniliowy , śmietanę i szczyptę soli. Nożem wymieszać wszystkie produkty , a rękami tylko zlepić ciasto.Tak przygotowane ciasto wstawić na godzinę do lodówki.

  3. Rabarbar umyć , obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Posypać 2 łyżkami cukru.

  4. : Ze 10 dag masła , 2 łyżek cukru, 15 dag mąki zagniatamy ciasto na kruszonkę.

  5. Następnie rozwałkować ochłodzone ciasto na placek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę.

  6. Na cieście ułożyć rabarbar i posypać całość kruszonką.

  7. Piec ciasto w bardzo gorącym piekarniku około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń