Do góry

Desery Przepis na:

Placek włoski

Placek włoski

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16542

Dodano:

Odsłon: 6168

Pyszne ciasto nadziane kawałkami jabłek oraz różnego rodzaju bakaliami. Mieszankę bakali robimy taką jaką lubimy grunt tylko żeby była tam skórka pomarańczowa, która nadaje ciastu piękny aromat. Ja akurat do swojego ciasta dałam rodzynki, orzechy ziemne i włoskie, pestki dyni i słonecznika, kawałki kokosu (mogą być wiórki), żurawinę.

Składniki

  • 6 jabłek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. bakali (skórka pomar. orzechy, rodzynki, kokos, figi, żurawina)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem, mieszamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie do jabłek dodajemy bakalie.

  2. Mieszamy następnie dodajemy mąkę, jajka, kaszę mannę i proszek do pieczenia.

  3. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 50 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone wówczas studzimy je na kratce. Smacznego !!!

  5. ;-D

  6. ;-)))

  7. ;-Dd

  8. ;-d

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joasiata22 20 grudnia 2018 Ciasto wygląda wspaniale. Mam zamiar wypróbować przepis. Proszę tylko o potwierdzenie czy do placka dajemy aż 2 łyżki proszku do pieczenia czy może 2 łyżeczki? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 18 grudnia 2018 Też często piekę to ciasto, jest bardzo smaczne i szybkie do zrobienia. :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 17 grudnia 2018 Z taką ilością bakalii to ciasto musi być pyszne, a do tego proste w wykonaniu - coś dla mnie;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 17 grudnia 2018 zblizony do panettone, tylko nie na drozdzach. Pyszne sa takie ciasta z bakaliami. Wyglada bardzo apetycznie. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń