Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z ananasem i kruszonką"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 335
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34108
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 159
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 335
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34108
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 159
Składniki
Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski przełóż 250 g mąki, 30 g masła, 30 g cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajko. Wlej mleko z drożdżami i zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Stop 170 g masła. Do drugiej miski wsyp resztę mąki, 120 g cukru i wiórki. Wlej masło i rozcieraj palcami na kruszonkę. l Wyrośnięte drożdżowe zagnieć i rozwałkuj. Przełóż do blachy i posyp kruszonką. Piecz 20 minut w temperaturze 175 °C. Żelatynę namocz i odstaw. Ananas pokrój, a zalewę zachowaj.
Limonkę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Śmietanę ubij. Twaróg utrzyj z jogurtem, resztą cukru zwykłego i wanilinowego. Dodaj skórkę i 4 łyżki soku. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz z 3 łyżkami zalewy z ananasa i masą serową. Dołóż śmietanę kremówkę i wszystko wymieszaj.
Ciasto rozetnij na 2 płaty. Do kremu dodaj kawałki ananasa i rozsmaruj na spodzie. Przykryj plackiem z kruszonką i wstaw do lodówki. Czas przygotowania: 90 minut. Cena porcji: ok. 5,5 zł. Kalorie: porcja 290 kcal.Źródło: Na żywo