Do góry

Desery Przepis na:

Placek z czekoladową pianką z czereśniami i truskawkami

Placek z czekoladową pianką z czereśniami i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 126

Dodano:

Odsłon: 205

Dawno nie było propozycji na słodko. Więc proszę . Kruchy placek z pyszną czekoladową pianką z czereśniami i truskawkami. Pianka jest lżejsza niż ptasie mleczko, a czereśnie i truskawki w niej zatopione smakują wybornie. I jak nigdy jestem pewna, że i Wam posmakuje

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 250 g zimnej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • Pianka:
  • 5 białek
  • 2/3 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • Dodatkowo:
  • 500 g ciemnych czereśni – wydrylowanych i umytych
  • 200 g truskawek umytych i pozbawionych szypułek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Ciasto: Na stolnicy wyłóż mąkę i dodaj margarynę. Całość posiekaj nożem aż zacznie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka i cukier. Całość zagnieć.

    2. Jędrne ciasto uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 3o min.

    3. Ciasto podziel na dwie części : około 60% i 40%. Mniejszą kulkę włóż do lodówki. Większym ciastem wyłóż blachę o wymiarach 33×20 . Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 Stopni (góra-dół) i podpiecz 20 minut. Ostudź

  2. 4. Pianka: Białka ubij na sztywną pianę. Gdy to nastąpi cały czas miksując na wysokich obrotach dodawaj małymi porcjami cukry.

    5. Do piany dodaj proszek budyniowy i ubijaj do momentu jego rozpuszczenia. Gdy to nastąpi cały czas ubijajac wlewaj powoli olej.

    6. Na ostudzony spód ciasta wyłóż pianę, na niej ułóż czereśnie – dziurką do góry. Oraz wyłóż pokrojone w plasterki truskawki. Na wierzch zetrzyj pozostała część kruchego ciasta. Piecz 45 minut w 190 stopniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń