Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z kremem śmietanowo-czekoladowym"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 235
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 15
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13207
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 235
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 15
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13207
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałki, jajko oraz szczyptę soli, cukier puder i 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na prostokątny cienki placek. Formę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzegi wylep przygotowanym plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 oC. Piecz ok. 30 minut.
Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem do śmietany. Ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj startą czekoladę. Przygotowany krem rozsmaruj na kruchym spodzie. Truskawki opłucz i osusz. Owoce pokrój na połówki. Ułóż na kremie.Źródło: Naj