Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek z migdałami i truskawkami"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Truskawki starannie umyj pod bieżącą wodą, osusz je papierowym ręcznikiem i usuń szypułki. Większe owoce przekrój na pół.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę ziemniaczaną, zmielone migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj łyżką.
Do drugiej miski włóż miękką margarynę lub masło, wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po 1 jajku. Następnie w 3-4 partiach do masy dodaj wymieszane suche . Całość miksuj jeszcze chwilę, aż ciasta dokładnie się połączą. Na koniec wrzuć truskawki i wmieszaj je delikatnie do ciasta.
Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przelej do niej ciasto. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 50-60 min do tzw. suchego patyczka.
Pozostaw na kilka minut w ciepłym piekarniku a następnie studź na kratce. Gdy ciasto wystygnie, jego wierzch oprósz cukrem pudrem.
90 minut. Porcja: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie