Do góry

Desery Przepis na:

Placek z morelami i makiem

Placek z morelami i makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Placek z morelami i makiem"

Składniki

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1/4 kostki drożdży (25 g)
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 150 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżeczek masła
  • tłuszcz na blachę. 40 dag świeżych moreli
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • szklanka maka
  • łyżeczka cynamonu
  • migdały
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej, na środku zrób dołeczek. Wsyp rozkruszone drożdże, posyp łyżeczką cukru i polej połową letniego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn.

  2. Dodaj pozostałe mleko z solą, resztą cukru, cukrem waniliowym, jajkami i roztopionym masłem. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Znów je pozagniataj i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Przenieś na blachę.

  3. Przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko z cukrem i masłem. Wsyp mak i gotuj wszystko na wolnym ogniu. Odstaw, dodaj cynamon i poczekaj, aż wystygnie. Masę makową rozsmaruj na cieście w poprzeczne pasy.

  4. Między nadzienie makowe rozłóż pokrojone morele. Posyp migdałami. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C ok. 30 minut. Czas przyg.: 60 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 147 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń