Do góry

Desery Przepis na:

Placek z rabarbarem

Przepis dnia 2018-05-13
Placek z rabarbarem

Autor: Marcepanowa14

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 126

Dodano: 07.05.2018

Odsłon: 875

Z racji, że panuje sezon na rabarbar i u mnie nie mogło go zabraknąć ! Pierwszy raz piekłam z nim ciasto ,ale na pewno nie ostatni Kwaśno-słodki smak z lekką cytrynową nutą... Idealny wypiek na wiosenno-letni podwieczorek, na piknik, czy grila ! Koniecznie spróbujcie !

Składniki

  • 200 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła
  • 100 g białego sera
  • 100 g musu jabłkowego lub dżemu jabłkowego
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 250 g mąki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st C. Dno tortownicy oraz boki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.
    2. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki (ok. 2 cm).
    3. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę.
    4. Cały czas miksując dodajemy roztopione i przestudzone masło, mus jabłkowy, biały ser, skórkę z cytryny i mielony imbir – dokładnie mieszamy.
    5. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce masy delikatnie mieszając.
    6. Gotowe ciasto nakładamy do formy, wyrównujemy wierzch (najlepiej zwilżoną dłonią) następnie układamy rabarbar lekko wciskając go w ciasto. Posypujemy wierzch bułką tartą.
    7. Pieczemy ok. 40-45 min. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rurkazkremem 08 maja Uwielbiam rabarbar w ciastach, połączenie kwaśnego smaku i słodkiego- pychotka! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń