Do góry

Desery Przepis na:

Placek z rabarbarem i bezą - przepis

Placek z rabarbarem i bezą - przepis

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2710

Dodano: 18.06.2012

Odsłon: 9909

Ciasto z wykorzystaniem rabarbaru i słodkiej bezy.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO: 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, miękkiego
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 4-5 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • SKŁADNIKI NA BEZĘ: 3 białka
  • 6 łyżek cukru pudru
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i tworzymy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu ciastem wykładamy formę na tartę ( ja wykonałam w zwykłej tortownicy o śr. 26 cm. ) i widelcem nakłuwamy całą powierzchnie, aby zapobiec powstawaniu podczas pieczenia bąbli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 min. w temp. 200 C. Rabarbar kroimy na niewielkie kawałeczki i posypujemy cukrem. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier. Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar oraz robimy kleksy z ubitych białek. Pieczemy w temp. 180 C do zbrązowienia bezy. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 19 czerwca 2012 Bardzo proste, nieudziwnione, można powiedzieć klasyczne ciasto i dlatego pyszne.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń