Do góry

Desery Przepis na:

Placek z rabarbarem i budyniem

Placek z rabarbarem i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 1585

Dodano:

Odsłon: 36932

Sezon rabarbarowy rozpoczęty,przynajmniej u mnie . Zawsze wiosną chociaż jeden raz można upiec takie ciasto.

Składniki

  • Kruche ciasto
  • mąka tortowa 3 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • margaryna lub masło 1 kostka
  • śmietana 3 łyżki
  • jaja 1 całe 2 żółtka
  • proszek do piecz. 1 łyżeczka
  • Rabarbar
  • Oczyszczony i pokrojony rabarbar zasypać połową szkl cukru odłożyć aby puścił jak najwięcej soku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zrobić ciasto z podanych składników i włożyć do schłodzenia /ok 1 godz/.
    2/3 ciasta wyłożyć blachę.
    podpiec spód/10-15 min/

  2. Rabarbar odcisnąć z soku zostawiając sok ./u mnie było ponad 1 szkl/
    Gotujemy budyń z soku i mleka / na dwa budynie ma być w sumie 3 szkl/ dodajemy cukier 0,5 szkl i rabarbar chwilę gotujemy i wylewamy na podpieczony spód ciasta

  3. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch .

  4. Ciasto włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 40-45 minut po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 maja 2014 Zdradź proszę , czy to są proporcje na dużą blaszkę 28X33 , oraz jakie i ile ma być tych budyni . Przepis musi mieć podane dokładne składniki . Będę wdzięczna za odpowiedź . Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 01 maja 2014 Ilość rabarbaru mniej więcej 500-600 dag

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń