Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek z szynką i warzywami

Placek z szynką i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 11633

Dodano:

Odsłon: 2189

Placki wypełnione mięsem, rybami, warzywami są popularne w całej Ameryce, każda rodzina ma swój ulubiony przepis. Moja wersja placka jest wypełniona pyszną wędzona szynką, warzywami i topionym serem.

Składniki

  • 40 dag mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 2 duże jajka
  • sól i pieprz
  • Składniki na nadzienie:
  • 1 główka brokuła
  • 4 średnie marchewki
  • 1 długi por
  • 270g wędzonej szynki (u mnie szynka z wędzonej piersi z indyka)
  • 200g sera żółtego gouda
  • sól i pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy mąkę, jajka, pokrojone masło, 1 łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.

  2. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.

  3. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2 minuty, następnie wrzucamy marchewkę do lodowatej wody na 30 sekund. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 3 minuty, następnie wrzucamy jego do lodowatej wody na 30 sekund, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Pora kroimy w pół paseczki, wrzucamy go do wrzącej osolonej wody na 3 minuty, następnie wrzucamy go do lodowatej wody na 30 sekund. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Szynkę kroimy w grubą kostkę

  4. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzucamy ugotowane i osuszone warzywa, szynkę oraz ser. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

  5. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę ciasta wałkujemy na placek o wielkości naszej dużej formy na tartę. Foremkę na tartę smarujemy masłem, a następnie przekładamy rozwałkowany placek na formę tak aby ciasto wypełniło też brzegi. Nadmiar ciasta ucinamy za pomocą wałka.

  6. Foremkę z ciastem wypełniamy farszem. Drugą część ciasta wałkujemy na placek o średnicy naszej foremki.

  7. Placek nakładamy na wierzch ciasta i dociskamy po bokach. Placek nakłuwamy z wierzchu. Z reszty ciasta wycinamy różne małe kształty, które układamy na wierchu.

  8. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 45 minut.

  9. Po upieczeniu ciasto odstawiamy na 10-15 minut aby odpoczęło, będzie się lepiej kroić. Smacznego !!!

  10. ;-D

  11. ;-)))

  12. ;-Dd

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 02 września Wygląda cudnie, pachnie pewnie też. Wypróbuję Twój przepis (ja robię troszkę inne ciasto) - aż ślinka cieknie na taki widok. U mnie nazywają taki placek "śmieciara" - bo... wiadomo dlaczego, a i w lodówce "zrobi" się porządek. :):) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 22 sierpnia Cudowne niebo w gębie,zabrałam przepis,ślinka leci na sam widok..mniam...:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 20 sierpnia Super, takie ciasto z warzywami i szynką, musi być pyszne.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 20 sierpnia Bardzo ciekawa propozycja, nigdy takich placków nie jadłam, ale czas upiec i spróbować. Wygląda bardzo apetycznie. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 20 sierpnia Bardzo ciekawe, apetyczne połączenie. No i te kolory:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń