Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek ze śliwkami"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 41
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 116
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 456
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32643
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 88
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 127
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 41
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 116
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 456
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32643
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 88
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 127
Składniki
Nadzienie do śliwek
Miejsca po pestkach, zamiast migdałami, możesz napełnić kuleczkami zrobionymi z masy marcepanowej albo odrobiną miodu.
Ciasto oraz masa makowa
Przygotuj kruche ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, pokrojone na kawałki masło oraz żółtka. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na około 30 minut. Śliwki umyj, osusz, natnij wzdłuż, ale nie do końca. Usuń pestki.
Przygotuj kruszonkę: mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami oraz cukrem. Dodaj masło pokrojone na kawałki. szybko zagnieć rękoma. Kruszonkę włóż do lodówki. Masę makową wymieszaj z jajkiem. Jeśli lubisz, dodaj też posiekane bakalie.
Blachę dokładnie posmaruj tłuszczem. Schłodzone kruche ciasto ponownie ułóż na stolnicy. Cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi blachy. Na ciasto wyłóż masę makową, równomiernie ją rozsmaruj. Na maku ułóż śliwki – przecięciem do góry.
Migdały zalej wrzącą wodą. Odstaw je na około 10 minut. Następnie namoczone migdały odcedź, obierz ze skórki, wytrzyj do sucha. Do środka każdej śliwki włóż po 2 całe migdały. Wierzch placka posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 190oC. Ciasto piecz około 50 minut, aż wierzch placka ładnie się przyrumieni.Źródło: Naj