Do góry

Desery Przepis na:

Placek ze śmietaną i truskawkami

Placek ze śmietaną i truskawkami

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 5517

Dodano: 13.05.2018

Odsłon: 547

Ciasta chyba specjalnie nie muszę polecać bo kto z nas nie lubi truskawek z bitą śmietaną na biszkopcie. Jakże klasyczne ciasto troszeczkę może zmodyfikowane przeze mnie, ale w smaku po prostu nieb dla podniebienia. I powiem wam szczerze że to chyba najszybciej znikające ciasto jakie zrobiłam na dużej blaszce.

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek mleka
  • 4 jajka
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 2 kg truskawek
  • 5 pojemników śmietany kremówki (po 20 ml)
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 3 dag orzeszków pistacjowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy kolejno dodajemy jajka.

  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia porcjami dodajemy do masy.

  3. Na końcu dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

  4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 35 minut. Ciasto po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia.

  5. Truskawki dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Połowę truskawek kroimy w ćwiartki, a resztę na połówki. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym.

  6. Połowę kremu rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.

  7. Na śmietanie układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Truskawki smarujemy resztą kremu.

  8. Na krem ponownie nakładamy truskawki pokrojone tym razem w połówki.

  9. Całe ciasto posypujemy zmielonymi pistacjami.

  10. Smacznego !!!

  11. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń