Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek ziemniaczany po węgiersku

Placek ziemniaczany po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 5330

Dodano:

Odsłon: 1727

Bardzo proste i smaczne danie obiadowe. Chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 cebuli
  • sól i pieprz
  • gulasz wieprzowy (https://smaker.pl/przepis-gulasz-wegierski,163239,habibichi.html)
  • śmietana 18% do polania placka
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na cienkim oczku. Następnie ścieramy cebulę. Wszystko mieszamy i dodajemy jajko oraz mąkę. Najpierw 4 duże łyżki mąki - jeśli ziemniaki są mocno wodniste należy dodać do 1-2 łyżek więcej. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie nalewamy na patelnie dość dużo oleju. Na rozgrzanym oleju smażymy placek ok 5 min z jednej strony do koloru złotego i przewracamy i obsmażamy drugą stronę. Do środka nakładamy gulasz (przepis: https://smaker.pl/przepis-gulasz-wegierski,163239,habibichi.html) Placka polewamy śmietaną i podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 lipca Takie to chyba wszyscy uwielbiają, choć ja mówię tylko za siebie ;)
Super, pycha :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń