Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki bacy

Placki bacy

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7171

Dodano:

Odsłon: 10727

czyli przekąska dla głodnego wytwórcy serów

Składniki

  • Ciasto: 20 dag mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 kopiate łyżki grubo startego oscypka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka śmietany kwaśnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • .....
  • Farsz: 15 dag bryndzy
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej (kopiata)
  • papryka ostra, majeranek - do smaku
  • .....,,
  • bialko do smarownia, majeranek do posypania
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta zagnieść szybko na jednolitą masę i schłodzić w lodówce. Składniki farszu rozetrzeć na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na ok.2 mm wycinać szklanką krążki ,a połowie z tych krążków wyciąć dziurkę kieliszkiem. Połozyć krążek z dziurką na pełnym krążku - lekko docisnąć , posmarować ciałkiem a wolną dziurkę napełnić około łyżeczką nadzienia. Piec w temp.180 st ok.20 minut, gotowe posypać majerankiem.

  2. SMACZNEGO....Podana ilość składników wystarcza na ok.16 sztuk placków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 04 grudnia 2010 linusia- możesz spróbować z twarogiem ( ja bym wzbogaciła go smażoną cebulką), a najlepsze są takie placki po prostu z barszczem lub żurkiem - do popitki , pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

linusia 04 grudnia 2010 annawk czy moge jakims innym serem zastapic bryndze??? Niestety nie dostane jej tutaj nie ma szanc wiec nie wiem moze mozzarela mocno posolona albo twarog???
dziekuje za odpowiedz
a i jeszcze jedno z czym podajesz takie placki bacy? z surowkami, jakimis sosami np czonkowym?
jeszcze raz dziekuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 03 grudnia 2010 nero78- nasze strony to piękne strony - potwierdzam , a co do oscypków- to prawdziwych i tak nie ma cały rok, radzę kupić wiecej jak jesteś w Tatrach i po prostu zamrozić -sama tak robię :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nero78 03 grudnia 2010 Annawk zazdroszczę Ci tego,że możesz codziennie jeśc prawdziwe oscypki. Ja mogę sobie na nie tylko pozwolic jak odwiedzam Tatry (średnio raz na dwa lata). W zeszłym roku byłam w Starym Sączu piękne miejsce (Nowy też,ale to już nie to). Kocham oscypki, kocham góry :). Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 03 grudnia 2010 No narescie cos do zjedzenia,bo bez przerwy tylko slotkosci,super przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń