Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne placuszki warzywne: z cukinii i papryki z dodatkiem cebuli, czosnku i ostrej papryki. Doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub gęstego sosu pomidorowego.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Cukinię obieramy ze skórki. Jeśli warzywo jest przerośnięte wykrawamy i odrzucamy część z nasionami. Cebule również obieramy. Na tarce jarzynowej o dużych oczkach ścieramy cukinię a na drobnych oczkach cebulę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajka i przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, nakładamy łyżką porcje masy warzywnej i smażymy placki. Kiedy zrumienią się z obu stron zdejmujemy je z patelni, kładziemy na ręcznik papierowy by ociekły z nadmiaru tłuszczu.