Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki grzybowe

Placki grzybowe

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6974

Dodano: 10.11.2010

Odsłon: 18312

czyli radosne wspomnienie jesiennych dań bogatych w grzyby

Składniki

  • 2 jaja
  • 1 szkl. mąki zwykłej
  • 3 kopiate łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1,5 szkl. posiekanych drobno grzybów ( najlepiej leśnych)
  • 1 cebula
  • 2 łyzki masła
  • olej - do smażenia
  • 1/2 szkl. oscypka (utartego)
  • 1 płaska łyzeczka proszku do pieczenie
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby i posiekaną cebulę ( w kostkę) opruszyć solą i usmażyć na maśle na złoto- wystudzić.

  2. Jaja, makę, śmietanę, proszek do pieczenia zmiksować dodając tyle wody aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej kwaśnej śmietany- dodać grzyby z cebulą i doprawić.

  3. Smażyć małe porcje ciasta na oleju z obu stron , po odwróceniu na drugą stronę posypać upieczoną stronę oscypkiem i zapiec pod przykryciem.

  4. Idelana przystawka dla grzybojadów i nie tylko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 15 kwietnia 2011 Tak - mogą być mrożone i analogicznie do surowych usmażone na maśle

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 14 kwietnia 2011 Uwielbiam grzyby w każdej postaci.Czy mogą być mrożone?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń