Do góry

Dania główne Przepis na:

placki lwowskie

placki lwowskie

Autor: ewuska

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano: 05.11.2010

Odsłon: 8649

latwe i oryginalne

Składniki

  • pieczona karkówka, 2 plastry
  • placki ziemniaczane (7 przetartych ziemniakow, 1 jajko, 4-5 lyzek maki, przyprawy do smaku)
  • sos kurkowy, na 1os.
  • gotowane kurki (lub inne grzyby), garsc
  • smietana do zup, 100ml
  • smietana gesta, 50ml
  • w razie potrezby zagescic jeszcze zawiesina, lyzka maki roztrzepana w odrobinie wody
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z podanych skladnikow upiec 3 placki ziemniaczane na zlocisty kolor (jesli placki zbytnio sie rozlewaja dodaj wiecej maki)

  2. gotową karkówke odgrzac np.w mokrofali pod przkryciem aby nie wyschla. jesli macie ochote na własna karkówke natrzyjcie karczek przyprawami, zamknijcie go szczelnie w rekawie do pieczenia i pieczcie 2 godz. w temp.140 C. karczek jest gotowy gdy palec wchodzi bez problemu w mieso. uwaga: karczek zawsze kroimy na zimno

  3. z podanych skladnikow robimy sos. zadka smietane wlewamy na patelnie, dolewamu gestej, dodajemy np.kucharka do smaku i wsypujemy grzyby.

  4. przelozenie: placek zemniaczany, karkowka, placek itd. calosc polewamy sosem. podajemy z surowkami

  5. smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń