Do góry

Desery Przepis na:

Placki marchewkowe

Placki marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6582

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Placki marchewkowe"

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • kwaśne jabłko
  • pół szklanki kaszy manny
  • 125 ml mleka
  • jajko
  • pół szklanki bułki tartej
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • olej. Sos: 300 ml śmietany 30 proc
  • łyżka mąki
  • 5 dag masła
  • łyżka cukru
  • pół opakowania cukru waniliowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rodzina lubi kulinarne nowinki. Sama je więc wymyślam.

  2. Marchewkę oczyść, umyj. Jabłko obierz. Oba zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełóż do miski. Wlej mleko, wsyp kaszę mannę, bułkę tartą, szczyptę soli, dodaj jajko, stopione masło, cukier i wymieszaj. Odstaw naczynie na 20 minut, aby kasza i bułka namiękły.

  3. Jeszcze raz wymieszaj masę. Łyżką nabieraj małe porcje i na gorącym oleju usmaż placuszki.

  4. Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę. Wlej śmietanę, wymieszaj, zagotuj. Sos przypraw cukrem i cukrem waniliowym. Polej gorące placuszki. Już na talerzu udekoruj danie listkami mięty lub melisy.

  5. Porcje: 4, przygot.: 30 min, cena: 1,20 zł, kalorie: 380.

  6. Małgorzata Ryszkiewicz z Dorohuska z Poznania

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń