Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placki marchewkowe"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 98
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 506
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 98
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 506
Składniki
Rodzina lubi kulinarne nowinki. Sama je więc wymyślam.
Marchewkę oczyść, umyj. Jabłko obierz. Oba zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełóż do miski. Wlej mleko, wsyp kaszę mannę, bułkę tartą, szczyptę soli, dodaj jajko, stopione masło, cukier i wymieszaj. Odstaw naczynie na 20 minut, aby kasza i bułka namiękły.
Jeszcze raz wymieszaj masę. Łyżką nabieraj małe porcje i na gorącym oleju usmaż placuszki.
Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę. Wlej śmietanę, wymieszaj, zagotuj. Sos przypraw cukrem i cukrem waniliowym. Polej gorące placuszki. Już na talerzu udekoruj danie listkami mięty lub melisy.
Porcje: 4, przygot.: 30 min, cena: 1,20 zł, kalorie: 380.
Małgorzata Ryszkiewicz z Dorohuska z PoznaniaŹródło: Takie jest życie