Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje kulinarne wspomnienia z dzieciństwa.
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 328
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 231
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3371
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 328
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 231
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3371
Składniki
Mąkę , maślankę , sól i sodę po wymieszaniu wyrobiłem na gładką masę. Podzieliłem na 8 części i uformowałem owalne placki. Opcjonalnie można rozwałkować na dość grube placki. Piekłem na rozgrzanej wcześniej żeliwnej patelni , bez tłuszczu. Podałem ciepłe z masłem. Można zamiast maślanki dodać kwaśne mleko. W oryginale piekło się na piecu kaflowym , na płycie. Masło wiejskie itd.