Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki na zsiadłym mleku"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 295
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32666
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 295
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32666
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem do białości, wsypujemy pół łyżeczki soli i sodę, na koniec wlewamy zsiadłe mleko lub maślankę.
Nie przerywając miksowania, wsypujemy przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno z resztą soli i delikatnie mieszamy z ciastem, które powinno mieć gęstość śmietany. Odstawiamy na 30 minut, aby mąka się rozkleiła, a ciasto odpoczęło.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który łyżką nakładamy ciasto, formując średniej wielkości placuszki. Smażymy obustronnie na złoty kolor, posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki można podać także z bitą śmietaną, konfiturami, lodami, owocami itp.
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 305 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 15,2 g/Węglowodany 37,8 g.Źródło: Rewia