Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 576
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 914
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 231
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 576
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 914
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 231
Składniki
Ścieramy ziemniaki. Ja korzystam jednak z blendera - kroje ziemniaki w 3 cm kosteczki wkładam do blendera, zalewam mlekiem, dodaje bułkę tartą, przyprawy, cebulkę oraz jajko. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji do ziemniaków dodaje mąke i mieszam łyżką.
Przygotowanie sosu: mięso z szynki kroję w kosteczkę. Obtaczam w bułce i dodaje na rozgrzaną patelnię. Po podsmażeniu dodaję cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą zalewam mięsko ok 1,5 szklanki wody. Gotuję pod przykryciem ok 30 min. Po tym czasie dodaje pokrojoną w paseczki paprykę oraz pieczarki. Jeśli wyda się Wam zbyt mało wody można jeszcze dodać. Nie zbyt dużo aby nie było zbyt wodniste bo będzię trzeba wtedy "Zaciągnąć" mąką. Tak przygotowany sos z warzywami gotuję dodatkowo jakieś 15 min - od momentu dodania śmietanki. Po tym czasie wyłączam i czekamy aż mięsko sobie odpocznie. Placuszki smażę na rozgrzanej patelni, polewam sosikiem wierzch ustrajam łyżką śmietany oraz natką pietruszki.