Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Autor: nikola12

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 122

Dodano: 28.08.2011

Odsłon: 29860

pyszne sa :D

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.

  2. Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę.

  3. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką lub Gustin fix-em jeśli jest taka potrzeba

  4. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwka823 21 września 2011 wygląda pysznie!!!proponuję jeszcze posypać startym żółtym serem zamiast śmietanki- rewelacja;)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 07 września 2011 Uwielbiam placki po węgiersku, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie :) Pozdrawiam

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiakuchasia 02 września 2011 zrobiłam i polecam :) Pyszne. jeden błąd to to, ze za późno je zjedliśmy bo ok 19. oj ciężko było

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 29 sierpnia 2011 Bardzo lubię wszelkie placki po węgiersku, Twoja wersja w pełni odpowiada mojemu smakowi, podaję je tak samo jak Ty :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anja_00 29 sierpnia 2011 Już wiem co zrobię w środę na obiad ;)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń