Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki po węgiersku z sosem mięsno-warzywnym + surówka

Placki po węgiersku z sosem mięsno-warzywnym + surówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 124

Dodano:

Odsłon: 4076

Jedno z moich ulubionych pomysłów na obiad. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Jego przygotowanie zajmuję trochę czasu ale naprawdę warto :)

Składniki

  • Sos:
  • 30 dag łopatki
  • papryka swieża kub konserwowa (różnokolorowa)
  • puszka fasolki czerwonej
  • puszka groszku zielonego
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup pikantny
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • przyprawa do gulaszu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • papryka mielona
  • sól , pieprz
  • Placki ziemniaczane:
  • 1.5 kg ziemniaków
  • 2 jajka, mąka
  • cebula , przyprawa do ziemniaków
  • olej
  • Dowolna surówka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Placki ziemniaczane:

    Ziemniaki zetrzeć ,razem z cebula ,dodać przyprawy , mąkę , jajka. Smażyć duże okrągłe placki.


    Sos :

    Mięso umyć , pokroić w kostkę , obsmażyć na tłuszczu razem z cebulą , Podlać wywarem,dusić do miękkości mięsa. W trakcie duszenia dodać pokrojone pieczarki , paprykę , ziele angielskie ,liść laurowy i koncentrat pomidorowy Doprawić do smaku Sos zagęścić zasmażka. Pod koniec dodać groszek i fasolkę. Sos ma być pikantny i gęsty.


    Na połowę usmażonego placka nałożyć trochę sosu ,przykryć drugą połowa placka ,polać sosem. Podawać z ulubioną surówką (u mnie surówka z czerwonej kapusty i pora).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 19 października 2014 bardzo lubię to danie, a na zdjęciu wygląda bardzo smacznie :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń