Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ryżowo-jabłkowe w pysznym sosie jogurtowym

Placki ryżowo-jabłkowe w pysznym sosie jogurtowym

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 617 Ocena: 8757

Dodano: 02.07.2010

Odsłon: 5549

... smak lata ... :-)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotowac w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Dodac stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wlać jogurt, dodać pokrojone w cienkie paski jabłka, wsypać przestudzony ryż i delikatnie wymieszać.

  2. Smażyć placki na polanej olejem patelni (jeden placek, to jedna łyżka ciasta), po kilka min. z obu stron, aż będą złociste.

  3. W międzyczasie przygotować sos: jogurt (ja uzyłam naturalny Danona) wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, mozna dodać odrobinę soku z cytryny, wstawić do lodówki na czas smażenia placków.

  4. Usmażone placki ułożyć na talerzu, polać schłodzonym sosem i posypać pokrojonymi w ćwiartki truskawkami

  5. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 28 lipca 2010 Pomysł nietypowy ale świetny, gratulacje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 03 lipca 2010 Placuszki z ryżem i jabłkiem i jeszcze sosik jogurtowy - to musi być pyszne! Do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 03 lipca 2010 świetny przepis napewno wykorzystam dla moich dzieciaczków,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 02 lipca 2010 Mam w domu małego "placuszkożercę" - ucieszy się z tego przepisu! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 02 lipca 2010 Lubię wariacje nt placuszków, są świetne na lekki, letni obiad. Zwykle robię zwykłe racuchy z jabłkami, ale następnym razem wypróbuję Twój przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aDa72 02 lipca 2010 Na pewno wypróbuje ;P Bo wygląda pysznie ;]

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń