Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki serowe z truskawkami

Placki serowe z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3200

Dodano:

Odsłon: 4400

Szczyt sezonu truskawkowego nieuchronnie dobiega końca, więc na pożegnanie i otarcie łez postanowiłam pokazać Ci moje ulubione placki serowe z truskawkami. Niemal rzutem na taśmę, ledwie zdążyłam… Ich przygotowanie nie jest trudne, więc każdy chętny podoła temu zadaniu. Trzeba mieć oczywiście truskawki i twarożek homogenizowany, ale wejście w posiadanie truskawek nie jest zbyt trudne w czerwcu i z początkiem lipca.

Składniki

  • opakowanie twarożku homogenizowanego (200 g)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (opcjonalnie, ja zamiast niego dodałam małą łyżeczkę pasty z wanilii madagaskarskiej)
  • 2 łyżki stopionego masła lub oleju
  • 1 i 1/3 szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 700) lub pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki (placków usmażyłam 16, łatwo obliczysz potrzebną ilość owoców)
  • odrobina oleju do natłuszczenia patelni przed smażeniem (naprawdę odrobina, to ma być tylko cienka powłoka tłuszczu na początku
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj twarożek homogenizowany, jajka, cukier, wanilię i rozpuszczone masło lub olej. Najlepiej do tego celu nadaje się rózga, trzepaczka lub inne podobne narzędzie.

  2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj łyżką do połączenia składników.

  3. Rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką (teflonowa, granitowa itp) spryskaj olejem. Wykładaj łyżką placki i rozpłaszczaj je nieco na patelni – na każdy placek jedna łyżka ciasta będzie w sam raz. Placki serowe z truskawkami nie muszą być wielkie, a rosną podczas smażenia. Zachowaj więc odstępy! Smaż placki na średnim ogniu, po upływie około 1,5 minuty wciśnij w każdy placuszek po kilka grubszych plasterków truskawek. Gdy tylko spód placków się mocno zrumieni – przełóż je na drugą stronę i dosmażaj jeszcze przez 1-2 minuty – do zrumienienia.

  4. Przed smażeniem kolejnej porcji placków warto znów delikatnie spryskać patelnię olejem – bo po co ciasto ma się przypalać?

  5. Usmażone placki możesz podać oprószone cukrem pudrem – w tej postaci smakują chyba najlepiej. Dla wzmocnienia truskawkowego smaku możesz polać placki na talerzu musem ze zmiksowanych truskawek z miodem – to naprawdę pyszny sposób na ich podanie! Możesz je też polać płynnym miodem, miodkiem mniszkowym (pisałam o nim tutaj), syropem klonowym lub dowolnym innym syropem. Bo jednak na słodko truskawkowe placuszki smakują najlepiej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń