Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki z cukinii z fetą

Placki z cukinii z fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 13833

Na placki z cukinii jest cała masa przepisów. Tym razem polecam przepis z dodatkiem sera feta. Są po prostu pyszne. Polecam.

Składniki

  • cukinia 1 średnia sztuka
  • ser feta 100 g
  • mąka 3-4 kopiaste łyżki
  • jajko 1 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • cebula 1 szt (bardzo mała)
  • czosnek 1 ząbek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy (nie obieramy), ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie solimy i odstawiamy na kilka minut aby puściła sok.

  2. Fetę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę.
    Natkę pietruszki drobno siekamy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę.

  3. Do miski przekładamy odciśniętą cukinię, fetę, cebulę, natkę pietruszki, czosnek, i jajko.
    Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (ostrożnie z solą).

  4. Na koniec do powstałej masy dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Robimy to stopniowo, dodając po jednej łyżce mąki, tak aby uzyskać konsystencję jak na placki ziemniaczane.

  5. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładamy porcję cukinii i smażymy do zrumienienia z obu stron.

  6. Po usmażeniu, przekładamy placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  7. Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

    Palce lizać.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń