Do góry

Desery Przepis na:

Placki z cukinii z otrębami

Placki z cukinii z otrębami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 25

Wypróbowany przepis na "Placki z cukinii z otrębami"

Składniki

  • 1 duża lub 2 mniejsze cukinie
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka otrąb owsianych lub pszennych
  • garść koperku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy, odcinamy końce i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy, odstawiamy na około 10 minut, po czym odciskamy z soku.

  2. Do cukinii dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę, otręby i posiekany koperek. Przyprawiamy do smaku pieprzem i – jeśli trzeba – solą. Mieszamy, by wszystkie dobrze połączyć.

  3. Nakładamy ciasto na rozgrzany olej, formując placuszki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

  4. Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1,50 zł.

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 85 kcal Białko 2,8 g/Tłuszcz 3,2 g/Węglowodany 7,9 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń