Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki z cukinii z serem plesniowym typu lazur

Placki z cukinii z serem plesniowym typu lazur

Autor: tunaCooking

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 664

Dodano: 07.11.2012

Odsłon: 5711

Jak każda przekąska tego typu, nie należą one do dań dietetycznych i lekkich, ale chyba każdy ma czasami taki dzień, że musi zjeść coś cięższego, co dostarczy ogromnej ilości kalorii. Ich smak zdecydowanie jest wart dodatkowych 40 minut na siłowni lub basenie.

Składniki

  • duża cukinia, 1 szt.
  • jajko, 2 szt.
  • ser pleśniowy niebieski, 100 g
  • średniej wielkości cebyla, 1 szt.
  • mąka, 50 g
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wymytą cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy solą (należy uważać, żeby nie solić za dużo, bo lazur jest te bardzo słony. Jest to nam potrzebne tylko do odcedzenia wody z cukinii). Startą, posoloną cukinię odstawiamy na durszlaku na ok. godzinę do obcieknięcia jak największej ilości płynu.

  2. Drobno posiekaną cebulę, dwa jajka i pieprz do smaku dodajemy do cukinii. Wszystko mieszamy i na sam koniec wrzucamy ser pokrojony w drobną kostkę. Mąkę dosypujemy, aż do otrzymania konsystencji na tyle zwartej, że placek nie rozleje się na patelni.

  3. Placki smażymy na oleju z dwóch stron aż będą miały ładny złoty kolor.

  4. Bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym, śmietaną lub kefirem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń