Do góry

Desery Przepis na:

Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Placki z gotowanych ziemniaków"

Składniki

  • pół kg kapusty włoskiej
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • ok. 3/4 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka vegety
  • łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę włoską posiekaj, zalej wodą, osól, ugotuj do miękkości. Odcedź. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, przeciśnij przez praskę.

  2. Ziemniaki, kapustę i serek wymieszaj. Wbij jajka, dodaj przyprawy, wymieszaj. Wsyp mąkę (najpierw połowę i sprawdź, jaka będzie masa – wszystko zależy od tego, jak mączne są ziemniaki). Wyrób na dość gęste ciasto.

  3. Olej rozgrzej na patelni, usmaż placki z obu stron na złoty kolor.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń