Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z kabaczka

Placki z kabaczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2046 Ocena: 45916

Dodano:

Odsłon: 16790

Jak już wcześniej pisaliśmy, kabaczki obrodziły. Pomimo swej wielkości, miąższ mają bardzo delikatny. Placki przygotowuje się w oka mgnieniu. Dzięki temu, że kabaczek jest miksowany z jajkami, powstaje bardzo puszysta masa. Tak też zostaje do końca. Są niesamowicie delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz.

Składniki

  • 1 kabaczek (ok 1 kg)
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 7 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

    Do blendera przekładamy pokrojone warzywo, dodajemy jajka, czosnek, cebulę, rozdrabniamy na jednolitą masę. Przelewamy do miski.

    Następnie dodajemy mąkę, posiekany koperek, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Placki smażymy a rozgrzanym oleju, 1 łyżka=1 placek.

    Smażymy na rumiano. Osączamy z oleju na papierowym ręczniku.

    Podajemy z sosem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń