Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki z kaszy gryczanej krakowskiej

Placki z kaszy gryczanej krakowskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 217

Dodano:

Odsłon: 2125

Przepyszny, delikatny, zdrowy deser wg przepisu z 1861 roku.

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy krakowskiej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • skórka z cytryny
  • dowolna konfitura
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować w mleku z dodatkiem masła. Trzeba jej pilnować i mieszać, żeby się nie przypaliła. Ugotowaną ostudzić.

    Rozdzielić białka i żółtka. Białka ubić na pianę.

    Ostudzoną kaszę zmiksować z żółtkami, skórką z cytryny i cukrem, następnie za pomocą łyżki lub łopatki delikatnie wmieszać pianę z białek.

    Na maśle smażyć placuszki ej samej wielkości. Nie powinny być bardzo przysmażone.

    Gotowe placki z kaszy krakowskiej układać w kokilkach wysmarowanych masłem, naprzemiennie z warstwą konfitur. Zapiec w piekarniku. Podawać ciepłe, polane sokiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń