Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z kukurydzą i salsą

Przepis dnia 2018-01-13
Placki z kukurydzą i salsą

Autor: Dolcevita-in-my-kitchen

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 493

Dodano: 09.01.2018

Odsłon: 3129

Smaczne placki z kukurydzą, latem biorę świeże kolby kukurydzy, teraz dobrze odsączoną kukurydzę z puszki. Placki bardzo dobrze smakują z jogurtowym sosem, twarożkiem z ziołami lub kolorową salsą.

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy( 150 g)
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 150 ml mleka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione zioła: pietruszka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • Salsa:
  • 2 pomidory
  • 0,5 ogórka
  • mała cebulka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta cukru, sól, pieprz, chili
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Placki: Jajka rozdzielić, żółtka wymieszać z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia, drobno pokrojonymi ziołami np. pietruszką. Dodać sól, chili i pieprz, odstawić na pół godziny.

  2. Kukurydzę z puszki dobrze odsączyć, dodać do masy jajecznej. Białka ubić na pianę i dodać do żółtek i kukurydzy. Delikatnie wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Łyżką nakładać małe placuszki i smażyć na rumiano.

  3. Salsa:
    1. Pomidory i ogórka umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę drobno posiekać. Wymieszać, pokropić sokiem z cytryny i olejem, dodać sól, pieprz, chili i cukier do smaku. Podawać z plackami z kukurydzy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 stycznia Patrząc na cały anturaż, pachnie mi tu wiosną, a do niej coraz bliżej xD
Super wygląda i już czuję ten pyszny smak :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń