Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z kurczaka i pieczarek

Placki z kurczaka i pieczarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2137

Dodano:

Odsłon: 7824

Kotlety z fileta z kurczaka znamy i lubimy. Te są takie w trochę innym wydaniu. Pokrojone mięso wymieszane z pieczarkami i mozzarellą smakuje wybornie – a placki są bardzo delikatne. Do tego możemy zrobić smażone ziemniaczki i podać z surówką z buraków lub białej rzodkwi.

Składniki

  • Filet z kurczaka - 500 g
  • Pieczarki - 300 g
  • Cebula - 1 szt. (średniej)
  • Jajka - 4 szt.
  • Mozzarella - 1 kulka
  • Natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej
  • Olej - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Kurkuma - 1/4 łyżeczki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Fileta, pieczarki, mozzarellę i cebulę przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 2 łyżki oleju, żółtka, mąki, kurkumę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywną pianę z białek. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na zloty kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubioną surówką i pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami. Smacznego!

    Z przepisu wyszło mi 20 placków (wszystko zależy od wielkości).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń