Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z młodych ziemniaków.

Placki z młodych ziemniaków.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1377 Ocena: 17316

Dodano:

Odsłon: 7540

Placki z młodych ziemniaków, podane z sosem wieprzowym.

Składniki

  • młode ziemniaki 3 kg
  • cebula 1 szt.
  • jajka kurze 3 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • mąka pszenna 2 stołowe łyżki
  • Majeranek 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • Sos wieprzowy:
  • łopatka wieprzowa 0,7 kg
  • cebula 2 sztuki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • włoszczyzna suszona 3 łyżki
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4 ziaren
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • majeranek 1 łyżka
  • smalec do smażenia
  • woda 1,5 litra
  • mąka do zagęszczenia
  • śmietana do zabielenia 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy połowę na dużych oczkach a drugą połowę na średnich oczkach. Starte ziemniaki troszkę odciskamy z wody do miseczki. Woda musi się ostać. Ostaną wodę zlewamy a skrobię z dna miseczki dodajemy do masy ziemniaczanej. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz ziołowy, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną przykrywamy o odstawiamy żeby dojrzała.

  2. W między czasie gotujemy sos z wieprzowiny. Opłukane w zimnej wodzie mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3 x 3 cm, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na smalcu do lekkiego zarumienienia. W między czasie kroimy cebule w pół plastry, solimy, pieprzymy i mieszamy. Gdy mięso będzie lekko zarumienione dodajemy pokrojone cebule i przykrywamy, dusimy na małym ogniu. W między czasie zagotowujemy wodę z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, koprem, natką pietruszki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, porem pokrojonym drobno, majerankiem i gałką muszkatołową. Gdy duszone na patelni mięso z cebulą będą miękkie, przekładamy je łyżką cedzakową do gotującego się warzywnego wywaru. Doprawiamy do smaku przyprawami, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Zagęszczamy gulasz mąką i zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy. Placki smażymy na gorącym oleju, usmażone osączamy na papierowych ręczniczkach.

  3. Placki podajemy z sosem i kawałkami mięsa.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń