Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z młodych ziemniaków z twarożkiem

Placki z młodych ziemniaków z twarożkiem

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3319

Dodano: 09.07.2018

Odsłon: 4979

Najsmaczniejsze placki wychodzą z młodych ziemniaków. Proste i smacznie danie podane z twarożkiem smakuje wspaniale.

Składniki

  • (na około 16 sztuk)
  • Młode ziemniaki 1,5 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka 1 łyżka (opcjonalnie)
  • Sól 1,5 łyżeczki
  • Pieprz 1/2 łyżeczki
  • Twarożek:
  • Ser biały twarogowy 150 g
  • Jogurt grecki 2 - 3 łyżki
  • Koperek wiązka koperku
  • Pieprz i sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić na 5 minut, aby oddzielił się płyn, który częściowo delikatnie zlać (bez odciskania).

    Do ziemniaków dodać drobno pokrojoną cebulę, jajko, pieprz i sól, wymieszać. Na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem usmażyć na próbę jeden placek, jeśli placek zapieka się i nie rozpada, mąki można nie dodawać, w innym przypadku dodać łyżkę mąki. Odradzam dodawanie zbyt dużo mąki, gdyż placki będą twarde i gumowate, a i mogą bardziej chłonąć tłuszcz.

  2. Placki smażyć z obu stron tak, aby były przyrumienione i chrupiące. Placki nie powinny być zbyt grube, gdyż stracą na chrupkości. Najważniejsze, aby tłuszcz był dobrze rozgrzany, a po położeniu na nim placka zbyt szybko go nie przewracać i pozwolić mu się dobrze zapiec. Przed każdym nałożeniem na patelnię placków masę wymieszać, aby była jednolita konsystencja.

  3. Składniki na twarożek dobrze wymieszać widelcem i podawać do jeszcze ciepłych placków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 lipca Kto nie lubi placków ziemniaczanych ręka do góry. Nie widzę, dziękuję ;)
Pycha :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń