Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki z ricottą i truskawkami

Placki z ricottą i truskawkami

Autor: Steve

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 2142

Dodano: 25.05.2017

Odsłon: 6511

Pulchne, delikatne placki podane z truskawkami to idealna słodka przekąska...polecam ;)

Składniki

  • Ciasto :
  • ser ricotta 500 g
  • mleko 2 szklanki
  • żółtka 2 szt
  • jaja 2 szt
  • masło 2 łyżki
  • cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • mąka pszenna 4 szklanki
  • cukier 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • Sos :
  • jogurt naturalny 5 łyżek
  • śmietana 30 % 3 łyżki
  • miód płynny 1 łyżka
  • Owoce :
  • truskawki świeże 350 g
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jaja z miksować z cukrami na puszystą masę. Następnie dodać ser i zmiksować. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mikserem szybko połączyć. Na patelni rozgrzać masło i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

  2. Jogurt połączyć z miodem i śmietanką, dokładnie wymieszać. Gotowe placki podawać polane sosem i z owocami.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń