Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki z sosem wiśniowym"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1312
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 64
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1312
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 64
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Składniki
Przygotuj sos: wiśnie wydryluj. W garnku zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody z cukrem. Wrzuć wiśnie, gotuj jeszcze 2 minuty. Proszek na kisiel wymieszaj z 1/3 szkl. wody. Wlej do gotujących się wiśni. Mieszając, gotuj dalej, aż sos zgęstnieje. Odstaw go, a kiedy przestygnie, dolej likier i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto: masło stop, wystudź. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli oraz cukier. Wbij jajka. Wlej stopione masło i mleko. wymieszaj na gęste, gładkie ciasto.
3. Niewielką patelnię mocno rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem, wylewaj porcje ciasta i smaż grube naleśniki (każdy ok. 1 minuty). Układaj po 3–4 sztuki, jeden na drugim.
Śmietanę wymieszaj z zagęstnikiem oraz cukrem waniliowym. Ubij na sztywno. Połącz z likierem. Wieżyczki z naleśników polej sosem wiśniowym. Każdą udekoruj sporym kleksem bitej śmietany oraz listkami mięty. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.Źródło: Tina