Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki z wędzonką"
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 141
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 78
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 145
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 141
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 78
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 145
Składniki
Wędzonkę włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj do miękkości. Następnie wyjmij ją, osusz i podziel na 4 plastry jednakowej wielkości.
Obierz ziemniaki oraz czosnek. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posól je i odstaw na chwilę. Potem wyciśnij z nich nadmiar soku.
Dodaj do ziemniaków jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, pieprz i, według potrzeby, sól. Dodaj mąkę i wymieszaj ciasto na placki ziemniaczane.
Rozgrzej olej na patelni. Z małej ilości ciasta zrób na patelni placek. Połóż na nim plaster wędzonki i przykryj kolejną porcją ciasta. Przyrumień placek z obu stron. W ten sam sposób przygotuj pozostałe placki.
Rady:
Placki ziemniaczane zyskają złoty, apetyczny kolor, jeśli do masy ziemniaczanej dodasz marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach (marchewka będzie niewyczuwalna w smaku). Jeśli chcesz, by placki były pulchniejsze, do utartej masy ziemniaczanej dodaj płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
(bez czasu gotowania wędzonki): 45 minut; Porcja: 330 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie