Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placki z wiśniami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 612
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 938
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 612
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 938
Składniki
W garnku zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody z cukrem. Wrzuć wydrylowane wiśnie, gotuj 2 minuty. Proszek na kisiel wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do garnka.
Mieszając, gotuj dalej, aż sos zgęstnieje. Gdy wystygnie, dodaj likier i wymieszaj. Stop masło i wystudź. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem.
Wbij jajka, wlej masło i mleko. Całość dokładnie wymieszaj na gładkie, gęste ciasto. Mocno rozgrzej małą patelnię. Posmaruj ją niewielką ilością oleju, wlej ciasto i usmaż grube naleśniki. Ułóż jeden na drugim i zalej sosem.Źródło: Na żywo