Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1475

Dodano:

Odsłon: 66281

Placki ziemniaczane to danie, które często gości na polskich stołach. Niezależnie od pory roku czy dodatków stanowi pyszny obiad lub przekąskę.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obieramy ziemniaki. Następnie ścieramy je na tarce o małych ostrzach. Po starciu należy odlać nadmiar niepotrzebnej wody, która wydzieliła się podczas tarcia. Ścieramy także cebulę (by uniknąć łez, robię to w okularach).

  2. Do masy ziemniaczano-cebulowej dodajemy pozostałe składniki: wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki mieszamy bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Konsystencja ciasta powinna być gładka i w miarę jednolita.

  3. Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki kładziemy ciasto i formujemy placuszki. Ich wielkość zależy od naszych upodobań. :) Gdy placki się zarumienią po obu stronach, wyjmujemy je i kładziemy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbawimy placuszki namiaru tłuszczu.

  4. Teraz pozostaje dobór ulubionych dodatków, np. cukier puder albo sos grzybowy i... gotowe. :)

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń