Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki ziemniaczane (chrupiące) z wędzonym boczkiem i szczypiorem.

Placki ziemniaczane (chrupiące) z wędzonym boczkiem i szczypiorem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1063 Ocena: 11153

Dodano:

Odsłon: 3161

Chrupiące placki z młodych ziemniaków do których dodałam zmielony, gotowany boczek wędzony, natkę pietruszki, koper i drobno pokrojony pęczek szczypioru.

Składniki

  • młode ziemniaki 10 szt.
  • boczek wędzony, ugotowany i zmielony 30 dag
  • natka pietruszki
  • Koperek
  • szczypior pęczek
  • jajka kurze 2 szt.
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka (do smaku)
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte młode ziemniaki trzemy na dużych oczkach połowę a drugą połowę przez drobne oczka. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz ziołowy, mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy zmielony boczek wędzony (gotowany), mieszamy. Na koniec dodajemy wymyty, drobno pokrojony szczypior, majeranek, wszystkie składniki mieszamy i przykrywamy ciasto, odstawiamy na godzinę do lodówki żeby sobie odpoczęło.

  2. Po tym czasie smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron, na chrupiące. Usmażone placki osączamy z oleju na papierowych ręczniczkach.

  3. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń