Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane inaczej

Placki ziemniaczane inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 90

Dodano:

Odsłon: 709

A jutro. Piątek, piąteczek, piątunio. Placki ziemniaczane, ale nie takie tłuste z oleju tylko smażone na suchej patelni.

Składniki

  • - 1 i 1/2 kg ziemniaków, - 1 jajko, - 1 duża cebula, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki mąki pszennej, - sól, pieprz, - masło.
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Jeśli puszczą nam dużo wody, to ją odlewamy. Cebulę i czosnek również ścieramy. Dodajemy do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na suchej teflonowej patelni do zbrązowienia. Robimy piramidkę. Na każdy placek dajemy trochę masła i przykrywamy następnym.



    Wspomnienie z dzieciństwa, kiedy takie placki piekła babcia na rozgrzanej blasze na piecu.

    To nasz numer jeden w smakach z dawnych czasów przeniesiony w dzisiejsze realia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 marca Super placki,a kto ich nie lubi nie zna się na rzeczy :D

Tak przy okazji piątunia skojarzył mi się ten teledysk ;)
https://www.youtube.com/watch?v=I6UxtvvqCBc

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń