Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane na ostro

Placki ziemniaczane na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 2264 Ocena: 14063

Dodano:

Odsłon: 6364

Lepiej smakują niż tradycyjne.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 3 ząbki czosnku lub jedna biała cebula
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • papryka ostra mielona do smaku
  • przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać, zetrzeć i lekko odsączyć z nadmiaru soku. Paprykę oczyścić, rozdrobnić rozdrabniaczem do warzyw i połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek, lub startą cebulę, przyprawić solą, papryką mieloną i pieprzem do smaku i dokładnie wyrobić masę. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką niewielkie placuszki, i oprószyć przyprawą do gyrosa. Smażyć z obu stron na niezbyt dużym ogniu na rumiano.

  2. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i podawać jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń