Do góry

Dania główne Przepis na:

placki ziemniaczane po węgiersku

placki ziemniaczane po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1845

Dodano:

Odsłon: 3068

Placki po węgiersku to wspaniałe danie z użyciem prostych w wykonaniu placków ziemniaczanych i pysznego sosu z mięskiem . Placki usmażyłam na zdrowym oleju rzepakowym i podałam z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Lubię takie połączenie smaków - delikatne placki z sosem paprykowym i ostra ćwikła . Smaczny, rodzinny obiad przy niewielkim nakładzie finansowym .

Składniki

  • 35 dkg mięsa wieprzowego - ja użyłam łopatki
  • 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki
  • 350 ml wody
  • 4-5 ziaren pieprzu 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej p
  • 1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy
  • sól do smaku
  • do placków : 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 jajko
  • 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy sos :
    Cebulę obieramy ,kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażona cebulkę przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i przez kilka sekund podsmażamy obie papryki w proszku , dodajemy do cebulki. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Zarumieniamy z obu stron i dodajemy do garnka z cebulą i papryką, dolewamy wodę oraz resztę przypraw. Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy w cienkie talarki i dodajemy do sosu. Solimy do smaku , ok 1 łyżką . Gotujemy na małym ogniu ok 40-50 minut, aż mięso będzie mięciutkie.
    Jeżeli lubicie dużo sosu możecie dolać 100-200 ml wody.
    Sos zagęszczamy małą, płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 50 ml zimnej wody.

  2. Smażymy placki ziemniaczane :

    Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach . Odciskamy nadmiar wody z ziemniaków na gazie lub sicie na drobnych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Oba składniki dodajemy do miski , wbijamy jajko , wsypujemy mąkę i doprawiamy solą i pieprzem . Rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy łyżką placki smażymy na średnim ogniu z obydwu stron.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń