Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane po węgiersku z gulaszem, grzybami leśnymi i ogórkami

Placki ziemniaczane po węgiersku z gulaszem, grzybami leśnymi i ogórkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 73

Dodano:

Odsłon: 464

Wykwintne, puszyste i najpyszniejsze placki po węgiersku które jemy w rodzinie od lat. Zaraziłam nimi już wiele osób. Wyjątkowe połączenie składników. Grzybów leśnych nie należy zastępować innymi, grzyby robią to danie !

Składniki

  • Surowe niemłode ziemniaki 2 kg
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Jaja 2 szt.
  • Cebula 1 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Gulasz z sosem
  • Grzyby leśne w sosie
  • Ogórki kiszone 3 szt.
  • Sos pomidorowy z passaty i ziół włoskich lub ketchup
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Placki ziemniaczane:

    Ziemniaki obieramy i miksujemy prawie na miazgę. Można je także zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Zostawiamy na sitku ok. 20 minut do odsączenia. Wylewamy wodę, skrobię która została na dnie dolewamy do masy ziemniaczanej.

    Do masy ziemniaczanej dodajemy:
    - mąkę pszenną i ziemniaczaną
    - 2 jaja
    - cebulę drobno posiekaną lub zmiksowaną
    - czosnek przeciśnięty przez praskę
    - sól
    - pieprz

    Mieszamy składniki i smażymy.
    _________________________________________________

    Do placków przygotowujemy:

    - gulasz węgierski z gęstym sosem
    - smażone grzyby leśne ( prawdziwki, podgrzybki itp). Grzyby można udusić z masłem i podać z sosem
    - sos pomidorowy przygotowujemy z passaty, koncentratu, oregano, czosnku, bazylii. Osobiście, do tych placków wybieram pikantny ketchup dobrej marki.

    ____________________________________________________

    Na placku umieszczamy gulasz, posypujemy odrobiną ogórka kiszonego, ew. konserwowego, przykrywamy to drugim plackiem.

    Na wierzchu rozprowadzamy grzyby leśne, polewamy sosem pomidorowym lub ketchupem.
    Dekorujemy koperkiem lub pietruszką.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń